Jdi na obsah Jdi na menu
 


Definice lásky

15. 1. 2013

„Láska nejvyšším darem.
A ukážu vám ještě mnohem vzácnější cestu:
Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a zvučící zvon. Kdybych měl dar proroctví, rozuměl všem tajemství a obsáhl všecko poznání, ano kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem. A kdybych rozdal všecko, co mám, ano kdybych vydal sám sebe k upálení, ale lásku bych neměl, nic mi to neprospěje. Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá. Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy. Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá. Láska nikdy nezanikne. Proroctví-to pomine, jazyky-ty ustanou, poznání-to bude překonáno. Vždyť naše poznání je jen částečné, i naše prorokování je jen částečné, až přijde plnost, tehdy to, co je částečné, bude překonáno. Dokud jsem byl dítě, mluvil jsem jako dítě, smýšlel jsem jako dítě, usuzoval jsem jako dítě, když jsem se stal mužem, překonal jsem to, co je dětinské. Nyní vidíme jako v zrcadle, jen v hádance, potom však uzříme tváří v tvář. Nyní poznávám částečně, ale potom poznám plně, jako Bůh zná mne. A tak zůstává víra, naděje, láska - ale největší z té trojice je láska" (1. Korintským 13:1 - 13:13)

 

Láska je největším bohatstvím
"A ukážu vám ten nejvzácnější klenot všech klenotů: Kdybych mluvil všemi jazyky světa a měl pohádkové bohatství, ale lásku bych neměl, jsem na světě sám, i když obklopen svou rodinou. Kdybych rozuměl všem vědám, obsáhl veškerou techniku, měl medaile, uznání, ocenění celého světa ve vědě, sportu i umění a stal se i prezidentem zeměkoule, ano kdybych všechny své znalosti vyhodnocoval rychleji než nejvýkonnější počítač na světě, ale lásku bych neměl, nic nejsem a nikomu bych neprospěl.

A kdybych rozdal všechno, co mám, ano kdybych obětoval i svůj život, ale lásku bych neměl, nic mi to neprospěje. Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí. Láska se nevychloubá, není domýšlivá a nepoučuje. Láska neodsuzuje, nekritizuje, na nic nestěžuje a nikdy nelže. Láska nic nezamlčuje, nezkresluje, nikoho nepomlouvá a ke své špatnosti se přizná dřív, než jí udělá. Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy. Láska se nežene dopředu, ani nezůstává vzadu, vždy ví, kde je její místo, a každému jeho místo s láskou zanechá. Láska nikdy nedopustí, aby měl někdo víc, než ten druhý. Láska nezná majetek, vládu ani generály, stejně jako netvoří jiné zákony, než zákony lásky. Láska nikdy nevytváří otroky, bezdomovce, akademiky, zaměstnance, podnikatele, politiky, hvězdy ani celebrity a všem zachovává svobodu svého rozhodnutí. Láska se nepovyšuje ani neponižuje a slabším vždy pomáhá. Láska není zboží, a proto si láska nikoho nekupuje žádnými dárky, úplatky, postavením, hrozbami ani udáváním. Stejně jako se láska nedá koupit, jelikož každý, kdo by si chtěl lásku koupit, bude tím nejchudším mezi chudými, jelikož láska má větší cenu než celý vesmír, a proto není prodejná. Láska nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy. A tam, kde se zrodí láska, tak tam už nikdy nezanikne.

Majetky ty pominou, peníze přestanou mít hodnotu a bez lásky civilizace zanikne. Vždyť naše poznání bez lásky je zatím jen částečné, i naše vzdělání je bez lásky jen částečné, až přijde plnost lásky, tehdy to, co je částečné, bude překonáno.

Dokud jsem byl nevědomý, mluvil jsem jako nevědomý, smýšlel jsem jako nevědomý, usuzoval jsem jako nevědomý, když do mě vstoupila láska, překonal jsem veškerou nevědomost. Nevědomí lidé vidí vše jako v mlze, jen v hádance, ale s láskou pak každý uzří tváří v tvář jen v životní realitě. Nyní poznáváme jen částečně, ale potom poznáme plně, jako láska zná mne. Nevědomým tak zůstává víra a naděje, že to největší bohatství a to láska bez přívlastků jim jednou naplní jejich domovy, pak i celý svět. A tehdy bude i civilizace krásnou nevěstou přírody a láska bez přívlastků zůstane zachována i pro budoucí generace. Kdo by porušil jeden s těchto malinkých a nepatrných zákonů lásky, tak tomu se láska bez přívlastků vždy vyhne a nikdy do něj nevstoupí.

Jejich láska, stejně jako láska jejich dětí se změní na lásku s přívlastkem. Na lásku sobeckou, lásku jen ke své ženě, lásku jen ke svému dítěti, lásku vypočítavou, lásku prodejnou, lásku mocenskou, lásku majetnickou, lásku nenávistnou, lásku mateřskou, lásku rodičovskou, lásku k penězům, lásku k násilí… Takové lidi, stejně jako jejich děti, celý život čeká povyšování i ponižování, trápení, nespravedlnost, utrpení, stresy, násilí i války. A samy tyto lásky s přívlastky pak civilizaci dovedou ke konečnému zániku."

 

 Žijte z mocí lásky a nepodlehnete tomu, k čemu vás táhne vaše přirozenost. Touhy lidské přirozenosti směřují proti lásce a láska proti přirozenosti. Jde tu o naprostý protiklad, takže děláte to, co nechcete, aniž to kolikrát tušíte. Dáte-li se však vést láskou, nejste už pod zákonem. Skutky lidské svévole, kde není zastoupená láska, jsou zřejmé: sobeckost, domýšlivost, ziskuchtivost, rozbroje, podvody, lži, povýšenost, poníženost, podlost, hádky, žárlivost, vášeň, rozkoly, závist, opilství, nestřídmost a násilí všeho druhu díky nespravedlivým zákonům a nesmyslným ideám. Znovu opakuji, že ti, kteří takové věci dělají, nevědomě podporují, či na ně jen myslí, nebudou nikdy šťastní, jelikož se jim láska vždy vyhne. Budou celý život zažívat rozporuplné pocity. Pocity lásky a pocity nenávisti, pocity uspokojení a pocity odmítnutí, pocity moci a pocity bezmoci, pocity síly a pocity slabosti, stejně jako nikdy nekončící pocity strachu, které vždy budou převyšovat nad pocitem bezpečí. Ovocem lásky je jen a jen láska. A kdo je řízen jen láskou, ten už má vše a nic mu nechybí. Žije jen samou radostí a štěstím, je trpělivý a dobrosrdečný. Lásku vždy brání i svým životem, jelikož je daleko dražší než jeho život, a proto je vždy věrný jen a jen lásce. Naopak ti, které neřídí láska, jsou pod zákonem, přestože žijí třeba v palácích a jedí se zlatých talířů. Sami se ukřižovali, jak svými vášněmi a touhami, tak i svou chamtivostí, ziskuchtivostí a nelidskostí. Chcete-li žít jako lidé tak se učte lásce a pak vás bude řídit sama. Jinak budete řízení jen touhou po moci, slávě a penězích. Proto je zbytečné se honit za pomyslnou slávou a mocí, stejně jako pomyslnou svobodu a pomyslným úspěchem, tam láska není a nikdy nebyla.

 


 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář